Wees onzichtbaar

Het gevaar van een knus ogend boekwinkeltje is dat ik er met een volle tas weer uitwandel en zulks geschiedde ergens in 2018 of 2019 in het INIT-gebouw in Amsterdam. Ik nam me op de route naar mijn bestemming voor op de terugweg te gaan neuzen in de collectie. Thuis trof ik ‘Wees onzichtbaar’ aan, de alom bejubelde roman van Murat Isik, alsmede ‘Amsterdam in de wereld’ van Mariëlle Hageman.

Amsterdam is niet bepaald onzichtbaar gebleven in de wereld en net als Nieuw Amsterdam een smeltkroes van culturen uit alle hoeken van de wereld. Beide steden hebben een band die niet meer verdwijnt en de gelijkenissen zijn velerlei. Ik wandel door Oud-Zuid als ware het Upper East Side en door delen van Brooklyn als ware het De Bijlmermeer. Sporen van een gedeeld verleden.

Isik beschrijft het leven in Amsterdam-Zuid-Oost zoals hij het gevoeld moet hebben en het is een herkenbaar verhaal. In onze klantenkring bevinden zich diverse gezinnen waarin elementen van zijn verhaal voorkomen. Dat in Isik's verhaal alle elementen voorkomen, is tragisch.