Goedenavond!

Leestijd ongeveer 1 minuut.

Wachtwoordmanager

Wachtwoorden onthouden is lastig. Tegelijkertijd snapt iedereen dat je je accounts goed moet beveiligen om misbruik door anderen te voorkomen. Helaas gebruiken hele volksstammen wachtwoorden als fikkie21 als sleutel tot de gevoelige informatie. Gelukkig stellen steeds meer diensten eisen aan je wachtwoord en dus wordt het lastiger je wachtwoorden te onthouden. Overal hetzelfde wachtwoord gebruiken is niet handig om reden dat als je een kwaadwillige die te pakken heeft, alles beschikbaar is. Dat probleem lost een wachtwoordmanager trouwens niet echt op. Veel andere problemen met wachtwoorden worden wel getackeld door zo'n dienst.

Bij ons op kantoor gebruiken we 1Password om gebruikersnamen en wachtwoorden in op te slaan. Dat zijn er nogal wat, omdat we ook voor onze klanten inloggen bij het energiebedrijf, de verzekeringsmaatschappij en noem maar op waar nog meer. Het handige is dus: 

  • alle gebruikersnamen en wachtwoorden worden vastgelegd op een beveiligde manier;
  • je hoeft nog maar één wachtwoord te onthouden;
  • je nooit meer zelf een gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen.


Daarnaast heeft 1Password - en vermoedelijk hebben andere wachtwoord­managers dat ook - extra opties, zoals het genereren van wachtwoorden en het waarschuwen voor het dubbel gebruik van wachtwoorden.

1Password is niet gratis en dat is logisch, alles wat je niet voor hoeft te betalen is verdacht.

Kortom: ben je constant het briefje kwijt waarop je je wachtwoorden hebt geschreven? Moet je elke week een keer door de ‘wachtwoord vergeten’ procedure? Dan is een wachtwoordmanager iets voor jou. Er is een probleem: je moet één wachtwoord onthouden.

 

Update d.d. 11 januari 2024: inmiddels zijn we overgestapt van 1Password naar Proton Pass omdat dat bij het betaalde abonnement van Proton is inbegrepen en we de kosten van 1Password dus kunnen besparen. De werking is vrijwel identiek en er is een handige importfunctie waarmee alles hebben kunnen overhevelen.

Geschreven vanaf 2021-05-05, voor het laatst aangepast op 2024-01-11.
Alle rechten op het 1Password logo zijn voorbehouden aan AgileBits, Inc.