Vergeten goud

Ons dorp herbergt een schrijver die geschiedenis tot leven brengt in prachtige vertellingen. Marian Rijk schreef Polderpioniers over hoe haar grootouders een bestaan opbouwden in de Wieringermeerpolder en Eeuw in versnelling over hoe de fiets Nederland veroverde vanuit het Gelderse Dieren. Vorig jaar verscheen Vergeten goud, over de keizerin van de Olympische spelen te Berlijn in 1936: de Rotterdamse Rie Mastenbroek. Zij won drie keer goud en één keer zilver op het later verguisde sportevenement en stond daarmee naast Jesse Owens in de schijnwerpers totdat het verloop van de geschiedenis een andere kleur aan het evenement gaf. Het goud van Rie werd verdrongen uit het collectieve geheugen.

Marian slaagt erin de lezer mee te voeren naar het vooroorlogse Rotterdam waar de crisis van 1929 hard toesloeg en een groot deel van de inwoners van de steun moest leven, wat schier onmogelijk bleek. We maken kennis met vergeten beroepen als dat van waterkoker, we trekken met afgrijzen baantjes in het Luizenbad en pandjesbazen beheersen de verhuurmarkt al veel langer dan we dachten. Rie wordt geportretteerd als een echte puber die moeite heeft met discipline en via diverse oorvijgen tot orde moet worden geroepen. Ze ontpopt tot zich tot de talentvolste zwemster aller tijden. Het is prachtig te lezen hoe zich zich tientallen jaren later verwondert over de snelheid van de zwemsters t.o.v. haar wereldrecords.

Vergeten goud krijgt een plekje in de sporthoek van de boekenkast naast o.a. Michel Boerebach Nooit meer zaterdag en Brilliant Orange van David Winner.