Twitterriool

Tot gisteren had ik weinig te maken met tweeps die zich ophouden onder het straatniveau van Twitter. Toen plaatste ik de tekst die ik op de ansichtkaarten schreef die ik aan de vier opvanglocaties voor Afghaanse vluchtelingen heb gestuurd, naar aanleiding van een tweet van Simone ten Haaf waarin ze de adressen publiceerde. Dat leidde tot reacties die - op z'n zachtst geschreven - getuigen van een palet aan afkeer.

Zo schreef PHB736 bijvoorbeeld dat je een boek ook in de avonden en weekenden kan schrijven. Deze anonimus  nam de moeite mijn profiel te bekijken alwaar ‘Schrijft een roman’ staat. Niet meer dan dat. Daaruit concludeerde hij dat ik niets anders doe dan aan dat boek werken. Was dat maar waar. Bekijk je zijn profiel dan is direct duidelijk is welk werk hij verricht en wat zijn 18 seconden of fame waren. Niet wat hij in de avonden en weekenden doet, namelijk wat ik doe: een roman schrijven.

Van een paar tweeps kreeg ik deugpunten, van eentje zelfs tien. Ook hij nam de moeite mijn profiel te bekijken en refereerde aan de drie woorden die daar staan. Alle aandacht voor mijn roman in wording is meegenomen, maak ik mezelf wijs.

Niet verrassend was de reactie van PVV-Statenlid René Dercks in inhoudelijke zin, wel dat er een statenlid reageerde, mijn leven is nog completer dan voorheen. Een paar van zijn volgers, tenminste dat leid ik af aan de reacties, vroegen zich af hoeveel Afghanen ik welkom zou heten in mijn huis. Het antwoord daarop gaf ik in een later bericht.

Het komt simpelweg niet bij me op dat een miniscule daad van naastenliefde als het sturen van een ansichtkaart de reacties teweeg brengt waarvan ik er net een paar debiteerde. In de eerste plaats: wat wil je bereiken met je reactie? Dat ik erop reageer? Oké, dat lukt, want ik schrijf dit stukje. Wil je likes scoren? Dat lukt niet, de meeste reacties hebben er geen.

Natuurlijk had ik dit kunnen voorkomen door de kaarten te versturen en er mijn mond over te houden. Daar zal ik voortaan rekening mee houden. De positieve reacties en de mensen die de moeite heb genomen wel op de trollen te reageren zorgen voor een mooie afdronk. Nu nog een toekomst regelen voor onze Afghaanse vrienden.