Goedemiddag!

Leestijd ongeveer 1 minuut.

Toen de wereld brak

Je kunt ‘Toen de wereld brak’ niet lezen zonder ‘De jongen in de gestreepte pyjama’ gelezen te hebben om te beseffen hoe ingenieus Boyle de verfilmde besteller een extra dimensie geeft door Bruno's zus Gretel aan het woord te laten over haar rol in de dramatische gebeurtenis van 1943 in Auschwitz. Nu ik dat opschrijf klinkt het grotesk in het licht van wat er zich verder in het concentratie- en vernietigingskamp afspeelde. Boyle laat dat overigens doorklinken in ‘Toen de wereld brak’ door haarfijn te laten zien, door de ogen van Gretel, hoe de oorlog en met name de moord op miljoenen Joden generaties lang doorwerkt.

Gretel vertelt in twee tijdsperioden, de jaren na de oorlog en het heden, haar verhaal. De 70 jaar die daar tussen zit is af en toe lastig omdat je per hoofdstuk verspringt in de tijd. Ik was er na ongeveer 50 pagina's aan gewend en liet me toch af en toe verrassen. Ze schetst een onthutsend beeld van verwoeste levens, generaties eigenlijk, en de consequenties van beslissingen. Als een soort zelfkastijding weigert ze sinds de dood van Bruno zijn naam te noemen, daarmee wacht ze tot de laatste pagina van ‘Toen de wereld brak’.

Ik vind het een fantastische roman, een aanwinst voor de plank in de boekenkast die aan de oorlog is gewijd, alwaar broer en zus naast elkaar komen te staan.

Geschreven vanaf 2023-01-23, voor het laatst aangepast op 2023-01-23.