Tijd winnen

Heb jij een haat-liefdeverhouding met projecten? Nee? Nou, ik wel: enerzijds wil ik meteen aan de slag, anderzijds haat ik het als blijkt dat ik beter eerst even had kunnen nadenken, voordat ik de zaag zette in een balk of een stuk software schreef zonder eerst een datamodel te ontwerpen. “Eerst nadenken, dan doen.” Een lijfspreuk die ik met voeten treed. Een onderdeel van projecten is de planning, kort geformuleerd als: wat doen we wanneer en welke taken zijn van elkaar afhankelijk? Dat kun je namelijk in het dagelijks leven ook goed gebruiken als je niet uitkomt met je tijd.

Een voorbeeld: je haalt de was uit de wasmachine en hangt die aan de waslijn. Er ligt nog een was te wachten om gewassen te worden. Dat zijn drie taken, waarvan je er eentje pas kunt doen als je één specifieke andere hebt gedaan. Anders gezegd: je kunt de was uit de wasmachine pas ophangen als je die uit de wasmachine hebt gehaald. Je kunt echter wel voordat je de was gaan ophangen, de andere was eerst in de wasmachine stoppen. Daarmee zorg je ervoor dat er een taak wordt uitgevoerd - het wassen - terwijl je een andere doet - het ophangen van de gewassen was. Dit voorbeeld gaat er vanuit dat er één persoon de taken moet en kan uitvoeren. Dat hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn. In het voorbeeld bekort je de tijd die nodig is om alle drie de taken uit te voeren. Of die tijdswinst zinvol is, is een tweede, daarom is het ook slechts een voorbeeld. De afdronk is: je kunt tijd winnen door taken in een bepaalde volgorde uit te voeren.

Tijd winnen is zinvol bij taken die op een bepaald moment klaar moeten zijn of waarvan je vindt dat die op een bepaald moment klaar moeten zijn. De duur van het laten drogen van de was hangt af van veel factoren: lakens drogen sneller dan broeken, hangt de was binnen of buiten, de temperatuur en luchtbeweging. Uit ervaring weet je meestal hoe lang het duurt. Heb je een wasdroger en gebruik je die altijd, dan weet je vrij precies hoe lang het duurt.

Vaak is het probleem dat je niet ziet waarmee je tijd kunt winnen, een indicatie is wanneer je ergens op staat te wachten. Sta je naast de pan rijst te wachten tot die kookt of zet je een wekkertje, omdat je weet dat als je drie kopjes rijst kookt in die ene pan met zoveel water op dat pitje op die stand, op elf minuten en ga je in de tussentijd je mail even checken? Wachttijd is verloren tijd in een efficiënte wereld, het kan uiteraard ook een rustmoment zijn. Herken wachttijd en vul die in met iets anders. Zet daarbij veiligheid voorop: blijf altijd bij zaken die verstoord kunnen worden door huisgenoten of voorbijgangers.