Goedemiddag!

Leestijd ongeveer 1 minuut.

Tien buisjes en vier hupjes!

Ze tapt vijf buisjes bloed af terwijl we gezellig kletsen over waarom ik hier ben. In mijn hoofd denk ik aan het tweede formulier dat ik in de gauwigheid niet kon vinden. Als ik een eindje verderop in de ruimte waar in twaalf kamers volcontinue bloed wordt afgenomen een urinecontainer in ontvangst neem en het daarbij behorende formulier uit mijn tas pak, zit het gezochte tweede bloedafname-formulier erachter. Gelukkig kan ik ‘er even tussendoor’ om nog eens vijf buisjes af te tappen, voor de zekerheid uit mijn andere arm. Mijn hoofd voelt daarna alsof ik een liter bloed kwijt ben. Ik mag straks wat eten, besef ik, maar houd het even bij een paar slokken water.

Een half uur later lig ik op een behandeltafel. Om mijn enkels en bovenarmen zijn bloeddrukmeters aangebracht. Aan het voeteneind beweegt een vaatlaborant een geluidssonde over de bloedvaten van mijn voeten. Inmiddels komt een collega binnen die zich voortstelt en mij toestemming vraagt mee te kijken. “Tuurlijk, geen probleem!” Na een minuut klinkt het enthousiast “O, vier hupjes!” “Dat is goed nieuws?”, vraag ik. Ze knikken. Na even stilte krijg ik uitleg. “We meten in de bloedvaten van uw beide voeten als het ware vier pieken. Als we één piek zouden zien, is er iets mis. Bij twee worden we niet enthousiast, drie is goed en vier is heel goed. Dat duidt op zeer gezonde bloedvaten, zoals bij jonge mensen, eigenlijk.” Ze weten hoe ze mij een goed gevoel moeten geven."

De bloedafname, de urinedepositie, het duplexonderzoek, alsmede een echografie van de aorta, de nieren en de halsslagaders worden uitgevoerd in het kader van UCC-Smart van het UMC Utrecht, het langstlopende medisch researchproject in Nederland. Sinds 1996 worden patienten met diverse aandoeningen gevolgd.

Geschreven vanaf 2023-05-09, voor het laatst aangepast op 2023-05-12.