Goede nacht!

Leestijd ongeveer 2 minuten.

Geïnteresseerd in de roman 'Drie Schelpen'? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief!

Persoon van het jaar?

De halve wereld dweept met de CEO van SpaceX en Tesla, zijn aanhang staat bekend als Musketiers en hun fanatisme is zorgelijk. Kritiek velen zij niet, de man wordt aanbeden als een profeet. Zoals bij vele brengers van een mooie boodschap, is het in de praktijk van Musk niet anders: het is een pakketje schroot met een dun laagje chroom. Een kennis van me belegde in aandelen Tesla en kocht van de koerswinst een Tesla. De ironie ontging hem dat ie daarmee onderstreept hoe het bedrog in elkaar zit: een uitgekookte vorm van Ponzifraude, die - zoals altijd - met donderend geraas ineen zal storten.

Er is geen reden de beurskoers van Tesla te rechtvaardigen: de auto's zijn van een twijfelachtige kwaliteit, ze zijn aantoonbaar gevaarlijk op de weg en als ze geparkeerd staan kan je er beter met een flinke boog omheen lopen vanwege het risico op zelfontbranding. Daarnaast liegt Tesla aantoonbaar over de verbruikscijfers en hult zich in mist over de werkelijke status van de mogelijkheden van de autopilot. CEO Musk manipuleert bewust de beurskoers van zijn bedrijf en komt er mee weg. De verkoop van 10% van zijn belang, kort geleden, dient maar één belang: dat van Musk zelf. Met de opbrengst koopt hij spotgoedkope callopties Tesla, de beloning voor de hoge beurskoers. De Musketiers staan erbij te juichen.

Dan SpaceX, het ruimtevaartbedrijf dat geschiedenis schreef met het hergebruiken van de eerste trap. Ja, ook ik vind het fantastisch gezicht, eerlijk is eerlijk, om twee boosters tegelijk te zien landen na de lancering van een Falcon Heavy. Dat ruimtevaart nuttig is lijdt geen twijfel. Of we zitten te wachten op 15.000 StarLink-minisatellieten in een baan om de aarde zodat iedereen ter wereld een internetverbinding heeft, is de vraag. De pogingen Mars te koloniseren zijn je reinste kolder, zeker als het argument is om een uitvalsbasis te hebben voor als onze eigen planeet onbewoonbaar zou worden. Dat moment dient zich aan over ongeveer 1 à 1,5 miljard jaar en dan is Mars vrijwel gelijktijdig met de aarde aan de beurt om verzwolgen te worden door de almaar uitdijende ster, de enige entiteit die leven geeft en neemt.

Enfin, Musk is tot ‘Person of the Year’ uitgeroepen door Time Magazine. Het is niet de eerste keer dat de geschiedenis zal aantonen dat dat een vergissing was.

Geschreven vanaf 2021-12-14, voor het laatst aangepast op 2021-12-14.