Nouri

Ik gaf onze schoondochter Marloes, fanatiek Ajaxsupporter, het boek ‘Nouri’ van Henk Spaan met kerst, geloof ik. Toen ik laatst op haar zoontje ging passen trof ik het aan tussen ‘Lieke’, ‘Frenkie’ en nog een ‘Nouri’. Terwijl Mason lekker met de Duplo speelde las ik Spaan's 200 pagina's durende loftuiting op een van grootste voetbaltalenten ooit in één ruk uit. Overigens is dat een compliment waard aan de kleinzoon die zich uitstekend alleen kan vermaken. Ik fungeerde uiteraard wel zo nu en dan als brug voor een locomotief of als peller van een banaan.

Spaan is lyrisch over Abdelhak Nouri, die de meeste mensen helaas kennen van zijn ineenzakken op een oefenveldje in Zwitserland en de hersenschade die hij opliep als gevolg van te traag handelen door de medische staf van de Amsterdammers. Het boek gaat echter over meer dan de talentvolle voetballer. Spaan legt de incompetentie van het Ajax-bestuur bloot, het ontbreken van een lange termijn visie, het aanstellen van de verkeerde trainers, zoals Jaap Stam, godbetert en vooral het totale gebrek aan voeling met de straat.

Dat je spelers laat gaan om ze later terug te kopen (Bergwijn, en later nog eens met Brobby) is onbegrijpelijk dom, laat staan dat je spelers verkoopt om ze elders te laten verpieteren (Ziyech). Ajax had zich kunnen meten met de Europese topclubs als de club goed zou zijn georganiseerd. Voetballers betrekken bij het beleid is prima, of Van de Sar de geschikte algemeen directeur van een voetbalbedrijf is, is zeker niet het geval.

Los daarvan voelt het besef dat er een ongekend goede voetballer zijn dagen slijt in een ziekenhuisbed, terwijl dat niet had gehoeven, ongelooflijk pijnlijk.

Abdelhak Nouri maakt een hartje met zijn handen.
Fotocredit: De Telegraaf e.v.a.