Miniatuur Nederland

Rond Schiphol is voldoende ruimte voor een toeristische trekpleister van ongekende omvang: Nederland op schaal. Madurodam valt erbij letterlijk in het niet. Op een schaal van 1:87, de meest gebruikt schaal voor modelspoorbanen, zou Nederland op schaal een oppervlakte hebben 3,5 bij 2,5 kilometer, oftewel 8,75 km2. Ik heb mijn oog laten vallen op Schiphol, dat meet 27,87 km2 en het merendeel daarvan is nu ‘loze’ ruimte, met name het gebied rond de Polderbaan is er geschikt voor. Ik weet overigens niet of dat gebied, ruwweg het terrein tussen dat begrensd wordt door de A9, A5, N205 en de N201, tot Schiphol behoort, voor het gemak ga ik daar even van uit.

De weersomstandigheden maken dat het het grootste gebouw ter wereld gaat worden. Op dit moment is dat het New Century Global Center met 1,7 miljoen m2. Dat aantal wordt bereikt met meerdere verdiepingen. Nederland op schaal wordt, zoals gemeld, bijna 9 km2 gelijkvloers, met een hoogte waar gebouwen van in werkelijkheid ruim 300 meter lengte in moeten passen, voor de zekerheid: een meter of zes. Voor het correcte beeld wordt de kromming van de aarde meegenomen in de maquette, dus het wordt nog even rekenen welke invloed dat heeft op de hoogte van het pand.

Waarom zouden we dat doen? Welnu: Schiphol heeft als luchthaven een nieuwe inkomstenbron nodig. Naar verwachting herstelt de luchtvaart zich niet voor de volle 100%. Dan is de vijfde baan niet meer nodig, of de vierde, net wat beter uitkomt en op die plek is ruimte voor een ambitieus plan. Daarnaast: werkgelegenheid, impuls aan de tanende modelbouwnijverheid, een enorm potentieel aan vrijwilligers, een prachtige plek voor een gigantische hoeveelheid zonnepanelen en een wereldattractie die prima bereikbaar is, zeker als de Noord-Zuidlijn wordt doorgetrokken naar Schiphol: ‘The Netherlands at scale, exit to the right, mind your step!’ Ik zou het ook via een waterweg toegankelijk maken.

Natuurlijk zijn er haken en ogen, dat is met elk idee. Neerstortende vliegtuigen bijvoorbeeld is iets waarmee wellicht rekening moet worden gehouden. Enfin, ik leg het neer, iemand geïnteresseerd?