Madam President

In 2012 organiseerde TED de inmiddels onder TEDx-ers van het eerste uur legendarische TEDxSummit in de hoofdstad van het toen al behoorlijk dubieuze olie- en gasstaatje Qatar. Op het TED HQ is er zelfs sprake van twee groepen medewerkers: zij die ‘erbij waren’ en ‘de rest’. Omdat Jim aandrong ben ik ook afgereisd. Het was een week die voor mij in kennelijke staat eindigde in het vliegtuig terug en een flinke echtelijke twist als toetje. Uiteindelijk bracht de week ons - waarvan na ruim een dag na terugkeer weer sprake was - de kennismaking met Kosovo.

De summit, die Jim hielp organiseren en waarvoor hij met zijn gezin vier maanden in Qatar verbleef, bracht ongeveer 700 TEDx-ers bij elkaar voor een TED-evenement omgeven met buitensporige verwennerij. Voor een excursie - ik weet niet meer waar naar toe - botste ik voor de bus die ons zou vervoeren tegen Jeta aan. We raakten aan de praat en ze vertelde honderduit over haar moederland, het nieuwe Balkanland Kosovo, waar zij werkte als politiek adviseur van de president, Atifete Jahjaga. We bleven in contact en zoals wel vaker beloofden we plechtig elkaar op te zoeken als daar gelegenheid voor was. Het was Carin die begin 2013 opeens zei: ‘Nou, dan gaan we toch!’.

Op 5 juli 2013 zetten we voet aan de grond op het vliegveld van Skopje in Macedonië waar we werden opgehaald door een jong Kosovaars stel, zij bleek de zus van de eigenaresse van het hotel dat we geboekt hadden. In 2014 en 2015 verbleven we er weer en ook met hen hebben we nog steeds contact. Ik loop op de zaken vooruit, sterker ik ben er al voorbij. Terug naar 2013.

De hernieuwde ontmoeting met Jeta, in een restaurant in Prishtina, ontroerende me. Stiekem hadden we een snood plan voorbereid. De basis voor onze eerste ontmoeting was TEDx en we wilden de president uitnodigen om op TEDxWomen @ Amsterdam te komen spreken. We overhandigden - niet meteen hoor, eerst bijkletsen en wat drinken - Jeta een brief voor ‘Madam President’ en na enkele dagen bracht ze het nieuws dat mevrouw Jahjaga de uitnodiging graag aannam.

Op 5 en 6 december 2013 bracht - voor het eerst - het staatshoofd van Kosovo een officieel bezoek aan Nederland. De ochtend van de tweede dag was ingeruimd voor haar TED-talk. Op uitnodiging van mevrouw Jahjaga dronken we een kopje thee met haar in 2014 in haar kantoor te Prishtina, in het bijzijn van Jeta Krasniqi, vriendin voor het leven.

The flags of Kosovo and The Netherlands Foto van het bezoek aan de president met: Jeta Krasniqi, Atifete Jahgjaga, Paul Rispens en Carin Kooij.
Official photo of the visit by a staff member of the office of the President of Kosovo.