Goede nacht!

Leestijd ongeveer 1 minuut.

Geïnteresseerd in de roman 'Drie Schelpen'? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief!

Inchecken

In mijn tijd bij TEDxAmsterdam heb ik iets geleerd waarvan ik had gewild dat ik dat eerder had geweten of bedacht: inchecken. De analogie met het laatste wat je doet voordat je het vliegtuig in mag stappen of rollen, is evident: je mag pas vliegen nadat je bent ingecheckt. Bij een vergadering: je kan pas deelnemen als je bent ingecheckt. Let op het verschil: je mag vliegen, je kan vergaderen. Bij een vergadering of elke andere bijeenkomst waarin jouw volle aandacht nodig is, dient het inchecken ervoor dat je dat er echt bij kan zijn, zonder dat er in je hoofd iets speelt dat je daar vanaf houdt, of dat je als toehoorder aanwezig bent.

De incheck kan ook als uitkomst hebben dat jij of de groep besluit dat het wellicht beter is dat je niet deelneemt en aan de slag gaat met wat je afleidt: “We doen het zonder jou, geen probleem, ga doen wat je moet doen!” of “Heb je hulp nodig?” of elke andere mogelijke opvolging van wat in jouw incheck hebt gemeld. Je kunt immers ook iedereen deelgenoot maken van een omstandigheid waarmee je maken hebt, zonder dat daar meteen een actie op hoeft te volgen: “Mijn schoonvader is gisteren overleden, hij was 88, het is goed zo.” Je krijgt condoleances en vermoedelijk kun je min of meer normaal deelnemen. Het kan ook dat je de groep vraagt om begrip als je tussentijds even wegloopt als het je teveel wordt o.i.d.: “Kijk maar hoe het gaat Paul, als het niet lukt, snappen we dat je er tussenuit piept.”

Inchecken heeft me helpen herinneren dat zakelijk en privé nooit echt gescheiden zijn. Geen zakelijk succes zonder een gezonde privésituatie. Je collega's zijn ook mensen. Inchecken bevordert teamvorming en onderling vertrouwen. Een mooie uitkomst van een incheck van een teamlid was ooit dat ze de groep deelgenoot maakte van een situatie waarin ze verzeild was geraakt. Dat zorgde ervoor dat ze dat tijdelijk kon parkeren, deelnam aan de meeting en na afloop hebben we als team over de situatie gesproken en haar kunnen steunen. Parkeren, net zo'n bruikbare analogie als inchecken. 

Geschreven vanaf 2022-08-19, voor het laatst aangepast op 2022-08-21.