Ik was in Qatar

In 2012 organiseerde TED voor alle TEDx-ers, dat zijn personen die een TEDx-evenement organiseren, een summit van een week in Doha, de hoofdstad van Qatar, volledig gefinancierd door het Doha Film Institute. Op de vliegreis na hoefde ik er niets voor te betalen. Vanuit de hele wereld trokken zo'n 750 TEDx-ers naar de toen al niet onomstreden oliestaat. We werden er schandelijk verwend en lieten dat ons welgevallen. In retrospectief een bizarre gebeurtenis die op veel manieren iets met TED en TEDx heeft gedaan heeft.

Ik ontmoette er collega-TEDx-ers met wie ik nu nog contact heb, al doen we geen van allen iets meer met TEDx. Uit deze contacten is o.a. een staatsbezoek van de president van Kosovo aan Nederland gevolgd. Tijdens ons verblijf bleken diverse mensen buiten de gebaande paden te zijn getreden. Zo bezocht iemand twee ziekenhuizen om erachter te komen dat ‘restoring virginity’ en ‘anus reconstruction’ hoog op de lijst van chirurgische ingrepen staan. Anderen spraken met bedienden en bouwvakkers over hun omstandigheden.

Nu staat Qatar in de belangstelling vanwege het WK-voetbal, waarvan in 2012 al bekend was dat zij dat zouden gaan organiseren. De bouw van hotels en infrastructuur was toen al bezig. Geld speelt letterlijk geen enkele rol, het land is immens rijk, het beschikt over een gigantische voorraad gas. Shell heeft er enorme belangen.

Ik was er en had er een bijzondere week. Mixed feelings, toen en nu.

Het logo van de TEDxSummit 2012