Goedemorgen!

Leestijd ongeveer 2 minuten.

Hoofddoek

Kleding beschermt een mens tegen de invloeden van de natuur en dan hoofdzakelijk die waar je last van hebt. Bij koude heb je warme kleren aan, als het heet is, heb je zo min mogelijk of niets aan. Zo is het ooit begonnen, de naakte mens evolueerde of ging op pad of beide en kreeg behoefte aan bedekking. Hoe je eruit zag in zo'n dierenvel was irrelevant, dat is pas van de laatste paar duizend jaar. Gelijke tred met je verschijning hield je status: in een berenvel of een koeienvel, dat scheelde nogal. Je mocht in je lederen tweede huid de beer wel vangen voor de baas. Dat werkt nog steeds zo trouwens. Wanneer schaamte voor het tonen van bepaalde lichaamsdelen ten tonele verscheen is onduidelijk en bovendien cultureel bepaald. In ieder geval lijkt het erop dat de geslachtsdelen van beide seksen het eerst aan de beurt waren te worden bedekt, waarna periodes volgden dat je minimaal een kwartier bezig was om je te ontkleden of vice versa. 

Vervolgens ontstonden kledingvoorschriften. Zo mag je in Nederland niet naakt over straat lopen, in de meeste winkels mag je niet in met je bikini naar binnen, ook niet zonder, voor de goede orde. Er zijn wel etablissementen waar je, eenmaal binnen, je bikini of zwembroek meteen mag uittrekken. Ik dwaal af. Kledingvoorschriften zorgen inmiddels voor verwarring. Je mag in een aantal Europese landen geen gezichtsbedekkende kleding dragen op of in openbare plaatsen. Nu wordt het precair, want religieuze kledingvoorschriften zorgen veelal voor problemen. Niet zozeer bij de mensen die zich aan die voorschriften houden, maar bij mensen die zich storen aan de voorschriften en er dan een wet tegen maken. Ik vind een Niqab niet mooi, maar als iemand die wil dragen: prima. 

Waar het mijns inziens om gaat is de vrije keuze en in een aantal situaties is daarvan geen sprake. Dwang is vrijwel nooit het juiste middel iets te bewerkstelligen. Als je besluit je hoofddoek niet meer te dragen, horen daar geen sancties op te volgen en dat is nog steeds veelal wel het geval. 

Het grijze gebied tussen overtuiging en dwang ligt bezaaid met mijnen. Je hebt je religieuze overtuiging vrijwel altijd geërfd. Kind van katholieke ouders: katholiek. Oké, dat is geen goed voorbeeld, katholieken zijn in Nederland vrijwel uitgestorven. Enfin, je begrijpt wat ik bedoel. Kind van atheïsten: jij gelooft evenmin in goden of je bent gaan nadenken. Mannen die vrouwen voorschrijven wat zij niet of wel moeten dragen in het openbaar is dwang en dat klinkt niet oké. Het is de sanctie op het niet naleven die de problemen veroorzaakt. Een verbod op gezichtsbedekkende kleding brengt een groep mensen geen verlichting. Dat het altijd mannen zijn die andere mannen en vrouwen menen hun wil te kunnen opleggen op religieuze gronden is, los van alles, natuurlijk al erg genoeg.

 

Geschreven vanaf 2021-03-08, voor het laatst aangepast op 2021-08-26.
Foto: Hasan Almasi, gevonden op Unsplash