Dure duurzaamheid

Soms kom je een oplossing tegen waarbij je je afvraagt: welk probleem wordt hiermee opgelost? Zo meent Eneco dat je voor het meten van de opbrengst van je zonnepanelen een ZonOpToon-module moet hebben. Daarnaast moeten de panelen op een aparte groep worden aangesloten en als dat niet makkelijk kan loopt de totale rekening voor het uitsluitend kunnen meten van de opbrengst van je zonne-energiecentrale op tot bijna € 300.

In 2004 schafte ik acht zonnepanelen aan en in 2006 deed zich een kans voor om er 16 identieke bij te kopen. Sinds dat jaar genereren ze per jaar ongeveer 1.800 kWh. Ja, het zijn oudjes, inmiddels zijn er panelen die bijna vier maal de capaciteit hebben. Door te besparen op elektriciteitsverbruik leverden we vorig jaar voor het eerst meer dan 1.000 kWh terug. Ik meet de opbrengst van de zonnestroom met een slimme stekker van Hombli, die via een App live laat zien wat ze doen. Op een lichtgrijze dag als vandaag toch nog zo'n 400 Watt continue, genoeg voor het verbruik gedurende de dag: we werken al ruim twintig jaar vanuit huis.

We krijgen energie van Eneco, nou ja krijgen is het niet bepaald, het variabele tarief van de Windenergie van de Mitsubishi -dochter is gekoppeld aan de marktprijs, dus we betalen de volle mep voor elektriciteit die Eneco voor € 54,50 per mWh uit zee haalt. Ja, ja, en als het niet waait, wat dan? Nou, dan moet je het niet als 100% windenergie verkopen. Duurzaamheid wordt duur betaald. Het kan nog erger.

Als je al in de commerciële truc die Toon heet bent getrapt (€ 185 voor het schermpje en € 4,50 per maand), dan heeft Eneco nog een manier gevonden daar geld aan te verdienen onder de noemer ZonOpToon. Kort gezegd betekent het dat je de zonnepanelen op een aparte groep moet laten aansluiten, voor € 200 (zegge tweehonderd euro) een apparaatje moet kopen en laten aansluiten (€ 69,95), en dan laat Toon zien wat je panelen produceren. Dat heb ik toen en nu niet gedaan. Ik heb wel gevraagd aan @eneco op Twitter hoe dat dan zit. Uiteraard doken ze snel in de DM, alwaar zich een gesprek ontspon dat de basis werd voor dit stukje.

Ik meet de productie tegen een investering van € 12,50. Gratis App erbij en ik zie in real time wat ze produceren. Het moet niet al te ingewikkeld zijn om tegen Toon te zeggen dat ze die stekker  - of welke andere slimme stekker dan ook - uitlezen en het resultaat weergeven in de App.