Drankloos

Twee jaar geleden bleek de gewoonte het te hebben gewonnen van het genot en besloot ik voor onbepaalde tijd te stoppen met biertjes drinken. Eerst telde ik dagen, toen weken, maanden en inmiddels jaren dat ik geen alcohol meer nuttig. Want nuttig is het immers niet. “Geen enkele keer gezondigd Paul?” Jawel, twee keer: vorig jaar een druppel Amaretto bij de koffie na de maaltijd hier thuis met alle kinderen en schoonkinderen, en dit jaar presenteerde een goede vriend, die we voor het eerst sinds ruim een jaar weer zagen, mij een Brand Blond. Daarvan heb ik één flesje op. ‘Sociale druk werkt’, noteerde ik in mijn gedachten.

Ik ben trots op mezelf. Van gewoontedrinker naar geheelonthouder is niet heel moeilijk. Ik las over ontwenningsverschijnselen: die had ik niet. ‘Zo erg was ook weer niet’, vond ik. Formeel was ik een verslaafde omdat ik de kwantiteit voor die kwalificatie - twee alcoholische drankjes per dag - consumeerde: ik stond er niet mee op, ik ging er alleen mee naar bed. Maar het was een probleem dat nu is opgelost.

Omdat ik al twee keer eerder een pauze had ingelast - dat klinkt nu ik dat zo opschrijf best raar: je drinken onderbreken - had ik me verdiept in de alcoholvrije en 0.0 biertjes. Daar is inmiddels voldoende lekkers te vinden, mijn nageslacht trakteerde me voor mijn verjaardag in 2019 op een doos met 16 verschillende flesjes smaakvolle biertjes en de lokale supermarkt heeft een meter stellingruimte gereserveerd voor een afdoende assortiment.

Waar ik wel last van heb is plaatsvervangende schaamte of eigenlijk schaam ik me postuum voor die keren dat de gewoonte het verloor van een gebrek aan zelfbeheersing. Als ik nu zie wat drank met mensen doet en me de keren voor de geest haal dat ik mezelf een stomkop vond, dan voel ik weer die pijn.

“Is het moeilijk?” Nee, niet heel lastig. Vertel iedereen in je nabije omgeving dat je geen alcohol meer drinkt en dat ze zich daar vooral niets van aan moeten trekken: water is voor mij ook prima. Als je bij ons komt heb ik een gewoon biertje of wijntje voor je, een glaasje Tawny Port zelfs, voor de liefhebber. En, wees niet bang dat ik je vraag mijn voorbeeld te volgen, als er ik ergens een hekel aan heb dan is het aan voormalige verstokte rokers die ineens pleitbezorger worden van de antirookbeweging. Trouwens, “Peukje doen?”