Goedenavond!

Leestijd ongeveer 1 minuut.

BTW, b.t.w.

Over vrijwel alles dat je koopt wordt BTW geheven: Belasting (over de ) Toegevoegde Waarde. Sommige artikelen of diensten zijn vrijgesteld van deze belasting, veelal om deze betaalbaar te houden. In Nederland hanteren we twee tarieven: het lage en het hoge tarief. Het onderscheid heeft officieel dezelfde reden als bij de vrijstelling: om bepaalde producten en diensten betaalbaar te houden. In de praktijk is daarover discussie. Het lage tarief is 9%, het hoge 21%. De BTW was in 2020 goed voor 20% van de inkomsten van de rijksoverheid. 

De administratieve rompslomp is gigantisch omdat elke verandering van eigenaar betekent dat er BTW wordt berekend over de toegevoegde waarde. In het kort: de koper betaalt BTW aan de verkoper, de verkoper moet die BTW afdragen aan de fiscus, maar mag door hen betaalde BTW daarop in mindering brengen. Dat moet je dus allemaal bijhouden en zo ben je als onderneming administrateur voor de rijksoverheid. Ik vraag me af: kan dat niet makkelijker? Als dat al zou kunnen: waarom is het dan nog niet gebeurd?

Stel we heffen alleen nog BTW over een product of dienst als er wordt verkocht aan een natuurlijk persoon of rechtspersoon die niet BTW-plichtig is. Dan ben je toch af van carrouselfraude en verlos je duizenden ondernemers - en hun boekhouders - van een administratieve last. Het is vast te simpel gedacht, ik ben benieuwd welke beren u op de weg ziet!

Geschreven vanaf 2022-02-08, voor het laatst aangepast op 2022-02-08.