Goedemiddag!

Leestijd ongeveer 1 minuut.

Berlijn

Mijn moeder bezocht me i.v.m. mijn hartinfarct en bracht ‘Berlijn, De ondergang 1945’ voor me mee. Ik had net ‘Toen de wereld brak’ uit en ze sloeg daarmee, onbedoeld, een bruggetje tussen de twee boeken. Mijn fascinatie voor de tweede wereldoorlog was al aangewakkerd door de Russische aanval op Oekraïne, de gelijkenissen werden me tijdens het lezen van ‘Berlijn’ pijnlijk duidelijk, al heeft het rode leger beduidend meer moeite nu dan in het vroege voorjaar van 1945. Gelukkig maar.

In ‘Berlijn’ wordt minutieus beschreven hoe de Sovjets, alles en iedereen onderweg vernietigend, Berlijn bevrijden en, zo blijkt later, daarmee tevens de aanzet gaven tot de situatie waar we nu in verzeild zijn geraakt. In West-Duitsland vond het Wirtschaftswunder plaats, Oost-Duitsland maakte een langdurige pas op de plaats. De muur brokkelde al af voordat ie gebouwd werd. Dat de invloedssfeer van Rusland kromp is te danken aan Stalin. Dat Poetin die wanhopig wil herstellen is een laatste stuiptrekking, denk ik, dat staat niet in het boek, aangezien dat veel eerder verscheen.

Als je van geschiedenis houdt en alles wil weten over strategie, tactiek, onderlinge strijd tussen Russische generaals, de slimheid en domheid van Stalin, lees ‘Berlijn’. De schrijver besteedt gelukkig ook aandacht aan het afschuwelijke wapen dat in elke oorlog opduikt: verkrachting. Miljoenen meisjes en vrouwen zijn door de soldaten van het Rode Leger verkracht, mishandeld, gemarteld en velen zijn vermoord of voor dood achtergelaten. Zelfs bevrijde krijgsgevangen vrouwen kregen die behandeling. Het waarom daarvan lees je in het boek.

Geschreven vanaf 2023-01-30, voor het laatst aangepast op 2023-01-30.