Goede nacht!

Leestijd ongeveer 1 minuut.

¿Puedes guardar un secreto?

Als iemand mij vraagt of ik een geheim kan bewaren, is het antwoord steevast: ‘Nee!’ Veelal weerhoudt het mijn gesprekspartner er niet van mij het verhaal toe te vertrouwen, op eigen risico uiteraard. Zelf ben ik uitermate slecht in iets voor een ander geheim houden en toch is dat gelukt, niet helemaal bewust overigens. 

Al bijna twee jaar, na een eerdere start jaren geleden, ben ik Spaans gaan leren bij DuoLingo. Elke dag doe ik een paar lesjes en het vordert gestaag. Als we een film of serie kijken waarin Spaans wordt gesproken versta ik steeds meer woorden en zelfs hele zinnen. Het hangt er uiteraard vanaf hoe snel er wordt gesproken en in welk dialect. Tussen het Spaans in Spanje en dat in Zuid-Amerika zijn flinke verschillen.

Mijn vader was, kort voordat hij overleed in 1985 op 55-jarige leeftijd, Spaans aan het leren. Hij klaagde erover dat hij moeite had met het onthouden van woorden en grammaticale regels. In retrospectief bleek zijn vergeetachtigheid te worden veroorzaakt door zijn ziekte, die zich daardoor voor ons manifesteerde. Voor mij was dit de aanleiding, toen ik zelf 55 werd, eens te kijken of het mij zou lukken nog een taal te leren. De keuze voor Spaans lag gezien het voorgaande voor de hand. Mijn eerste poging strandde in goede bedoelingen, met de tweede poging gaat het nu goed. Volg je mij? Dan volg ik je uiteraard terug.

Geschreven vanaf 2023-10-01, voor het laatst aangepast op 2024-01-02.